2009. nov 17.

A legművészibb fáról...

írta: connor o reilly
A legművészibb fáról...

Mint ahogy az eddigi kint tartózkodásommal tapasztaltam, az olajfa páratlan szépségű. Termése pedig nagyon finom tud lenni és akkor még az olajról nem is beszéltünk. Ezért gondoltam bemásolok egy kis szöveget az olajfákról, mert biztos van aki még nem látott élőben. Minden fa teljesen más alakú, sokszor még hasonlóság sincs két fa között.

Valenciaában is rengetek olajfa van, és mivel már 2 hete megint visszatért a nyár( tegnap pl. már 32 fok is volt), nagyon jól mutatnak a napsütésben!:)

Spanyolország kb. 220 millió olajfájával a Föld éves olívaolaj-mennyiségének 20%-át adja, ami kedvező években megközelíti az egymillió tonnát. Ennek a mennyiségnek több mint háromnegyede származik Andalúziából, azon belül is Jaén tartomány sajtolja a legtöbb olajat.

Itt, egy Jaén tartománybéli, Orcera nevű faluban készítik az Orzeoliva extra szűz olívaolajat is. A nem ritkán 800 méternél is magasabban fekvő területek éghajlata - tikkaszató, forró nyár, hűvös, hegyvidéki tél - nemcsak a számos olajfafajta terméshozamát optimalizálja, de a mennyiségen túl a bogyók minőségét is kedvezően befolyásolja. A természetföldrajzi és klimatikus adottságoknak köszönhetően Jaén tartomány büszkélkedhet az egy adott területre jutó legtöbb olajfával a világon.

 

Kedvező élettani hatása bizonyított:

. sok A- és E-vitamint tartalmaz

. csökkenti a koleszterin lerakódását, megvédi az érrendszert a meszesedéstől

. megakadályozza a zsírok lerakódását az erekben

. csökkenti a sejtek oxidációját és a káros koleszterin szintjét

. erősíti az izomsejteket, csökkenti a sejtek oxidációját

. segít a trombózis és a magas vérnyomás kialakulásának megelőzésében

. könnyen emészthető, savcsökkentő hatású

. magas az egyszeresen telítetlen zsírsavtartalma és a benne lévő antioxidánsok miatt igen jó hatással van az egészségre.

Miért drága az igazi extraszűz olívaolaj?

. Az egyetlen olyan olajfajta, amelyet friss gyümölcsből készítenek, a mag felhasználása nélkül.
. A szüretelés kézzel történik, rázással, veregetéssel a fák alá kifeszített hálókba.
. Az egészséges olívabogyók hamar erjedésnek indulnának, ezért a szedést követő 24 órán belül feldolgozzák.
. Az olaj kinyerését hidegsajtolással végzik, hőkezelési vagy vegyi eljárások alkalmazása nélkül.
. A klasszikus technológia megőrzése mellett, a feldolgozás a legmodernebb saválló gépeken történik.
. A gyártási foyamat során csak ülepítést alkalmaznak, szűrést nem. Ennek következtében az igazi extra szűz olívaolajnak mindig keletkezik az üveg alján egy kevés üledék. Ez nem jelent minőséghibát.

Szólj hozzá