2009. dec 16.

bor és receptajánló

írta: connor o reilly
bor és receptajánló

A következő borocska Valenciától délre Albacete provinciában született. Az eladó azt mondta, hogy ez kellemes lesz, hittem neki, meglátjuk igazat mondott é!

Származási hely: Villamaela(Manchuela vidék); Név: Viñamalea ; Fajta: Tempranillo(Crianza); Pincészet: San Antonio Abad Cooperativa; Évjárat: 2002; Alkoholtartalom: 13 V/V%

Szín: rubint, látszik, hogy érett; Illat: elsőre kellemesen fűszeres, gyógynövényes, eléggé visszafogott; Íz: konyakmeggy dominál, jól iható, savai nem komplikáltak,nem lógnak ki, de kevés; Utóíz: a korán végetérő savak miatt viszonylag semmilyen, de nagyon konyakmeggyes még pár perc után is a száj; Ár: 4.2 euró

Jól iható, korrekt, érett borocska. Aki konyakmeggy párti az egyből megszeretné az garantált, mert még mindig a számban érzem az ízét.

Pincészet honlapja ha valakit érdekelne! www.vinos-saac.com

Bár annyira nem éppen fehér borokhoz passzol, de ettem hozzá a Spanyolban kapható Boquerones-ből(aszem szardella), amik kis fehér halfilék, fűszerezve, kis olajban. Ehhez pedig olivabogyót. Aki errefelé jár egyszer semmiféleképpen ne hagyja ki!Mindenhol lehet kapni, a kocsmáktól kezdve éttermeken át a boltokon keresztül a nem is tudom. Tehát nagyon derék. Egyébként meglepően finom a borhoz.

Az elkészítését le is írom akkor, mert otthon is könnyen megvalósítható!!! Előszőr is le kell filézni a kis halakat(pl.40 db-ot). Berakni őket egy kis lapos tálba egymás mellé. Ezután fehér borecettel felönteni egy olyan fél napra(lehet 50-50%-ban víz-ecet emúlzióval is felönteni). Aki akarja, egy kicsit be is sózhatja előtte. Miután állni hagytuk, kivesszük és az ecetes cuccot leöntjük róla, majd ráengedünk szűz olivaolajat ami épphogy ellepi a halakat(tehát nem sokat)! Ezután hozzá lehet rakni kevés reszelt fokhagymát és egy kis reszelt petrezselymet. Majd vissza a hűtőbe. Fogyasztása itt amolyan szotyolázás jellegű.:)

Esténként beszélgetés, borozgatás közben eszik. A receptet lehet persze komplikálni. Én olivabogyót szoktam hozzá enni. Enyhén pirított kenyér is dukál hozzá. Tehát BOQUERONES-RE FEL!:D

 

Szólj hozzá